recept: Becskei husos káposzta, Kifőzde
Becskei husos káposzta
(székelykáposzta kovászolt káposztából)
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

75 dkg kovászolt káposzta,
50 dkg sertéstarja vagy lapocka,
tenyérnyi szalonnabőr,
1 szem paradicsom,
1 TV paprika,
2 fej vöröshagyma,
3 dl tejföl,
fél kötés friss kaporlevél,
só, bors, zsír, pirospaprika, babér




A savanyúkáposztába érdemes jó kövér húsokat főzni, jól kihozzák egymás ízeit. A kovászos káposzta egészen lágy, lírai íze miatt most kicsit visszavettem a hússal is; így lett tarja, ami gyorsan fő, omlós, puha, szaftos, de mégsem annyira zsíros, hogy elnehezítené a lájtosra tervezett ételt.
Tehát a tarjahúst megmosom, kétcentis kockára vágom és tojásnyi zsíron megfonnyasztott, kockára vágott vöröshagymán megpirítom, készítek egy pörköltet. Megszórom bőven őrölt borssal, és kevergetem, sütögetem.
Ha a levét sikerült lesütni, megszórom pirospaprikával, lehúzom a tűzről és elkeverem. Felöntöm vízzel, míg ellepi, beleteszem az igazi füstön aszalt kolozsvári szalonna bőrét (a Bosnyákon a Fradistánál még lehet kapni), hozzáadom a felkockázott paprikát és paradicsomot, megsózom, és kislángon, lefedve főzögetem. Közben meg-megkevergetem, ha kell, pótolom a levét, ügyelek, hogy éppen csak ellepje.
Úgy fél- háromnegyed óra múlva, amikor a husi már félig megpuhult, ráteszem a káposztát, beleszórok 3-4 babélevelet is és ráöntöm a káposzta levét. Felforralom, kisláng, fedő, kb. háromnegyed óra, míg minden megpuhul. Ekkor belekeverem a tejfölt, hozzáadom a nem túl finomra (kb. félcentis darabokra) vágott kaprot, egyet rottyantok rajta és kész is a csodás kaja.
Friss, puha félbarna kenyérrel isteni ebéd vagy vacsora lehet. Ha vacsorára adjuk, nem kell forrónak lennie, különösen a forró nyári estéken nagyon üdítően hat a langyos, bő levű, kaportól illatozó finomság, érezni, hogy falatról falatra egyre jobban boldogít.
Másnap még finomabb, ha véletlenül maradna (mottó: csinálj nagyobb adagot!).



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: pörkölt
 székelykáposzta
 kovászolt káposzta

Forrás: Ezt egyedül csináltam, segédlet nélkül (nem volt nagy szám, hihi :)

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2011.07.20. Utoljára frissítve: 2011.07.20.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 14:55:57 - 3.96)
Hozzászólások:

Sancho (2011-09-05 12:34:00):
Lájkolom... :D

tavasz (2011-11-24 12:37:00):
Nagyon tetszik szeretem az ilyen tály jellegű ételeket és nem nehéz elkészíteni,nem beszélve erről az oldalról sem,nagyon tetszik ez a blog.

Megjegyzés a recepthez